Database Plan(i)je(r), Zetteler en verwanten

Stadsarchitect van Utrecht

Shared note

Stadsarchitect van Utrecht

http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Izak_Planjer

Johannes Izak Planjer (Leiden, 7 september 1891 - Utrecht, 5 mei 1966) was een 20e eeuwse stadsarchitect van de Nederlandse stad Utrecht. Planjer is het meest bekend als architect van het sterk door Berlage geïnspireerde politiebureau aan de Tolsteegbrug in Utrecht, het huidige Louis Hartlooper Complex.[1]

Leven en werk

Planjer werd in 1891 geboren als zoon van Hendrik Johannes Planjer[2] en Jacoba Johanna Elizabeth Nieuwenhuizen. Zijn broer Bernhard werd binnenhuisarchitect, Johan(nes) zelf werd op 5 mei 1919 werkzaam als tijdelijk architect 1e klasse bij de Dienst Gemeentewerken van de gemeente Utrecht. Al spoedig kwam Planjer in vaste dienst en kreeg hij begin jaren twintig als chef van de afdeling bouwkundige werken de leiding om in Utrecht gemeentelijke gebouwen te ontwerpen. In deze vooroorlogse periode werden door hem bijna alle schoolgebouwen voor het openbaar onderwijs ontworpen. Deze ontwerpen kenmerken zich qua architectuur tot de Amsterdamse School, Nieuwe Zakelijkheid en soms de ontwerpen van de architect Willem Dudok.

Geïnspireerd door het principe van de zogeheten openluchtscholen, hield Planjer rekening met de schoolkinderen[3] Als één van de eerste architecten in Nederland ontwierp hij een school (De "Rietendakschool") in landelijke stijl aan de rand van de stad. Gebouwd in 1923, konden kinderen hier buitenles krijgen in een aangrenzend weiland. In andere schoolontwerpen bracht Planjer onder meer geheel openslaande en lage raampartijen aan. In de vooroorlogse periode ontwierp hij verder in Utrecht onder meer politiebureaus, bruggen en straatmeubilair.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Planjer Directeur Openbare Werken bij de gemeente Utrecht en zijn er geen ontwerpen meer van hem bekend. Op 9 november 1956 ging hij met pensioen[4] en werd daarbij als erkenning voor zijn verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.[5] Op 5 mei 1966 overleed Planjer te Utrecht.

Given names Surname Sosa Birth Place Death Age Place Last change
Johannes Izak “Jan” Planjer
0January 23, 2018 - 7:57:49 a.m.